STRONY

piątek, 22 stycznia 2016

Kartoflane pączki

Pączki, które powstały z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków, zachwycają swoją pulchnością i łatwością w przygotowaniu. Nadziewane konfiturą różaną i posypane cukrem pudrem. 
Czyli klasyka.
Doskonały pomysł na tłusty czwartek!






Składniki:

60 dag mąki pszennej
40 dag gotowanych ziemniaków
¾ szklanki ciepłego mleka
50 g drożdży świeżych
10 dag roztopionego masła
7 łyżek cukru
1 mała torebka cukru z prawdziwą wanilią -16 g
Duża szczypta soli
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki rumu
Konfitura lub marmolada różana
Olej do smażenia
Cukier puder do oprószenia

Sposób wykonania:

Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z ciepłym rozpuszczonym masłem na papkę.





W niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżką cukru rozpuszczamy drożdże, czekamy chwilę aż zaczyn zacznie rosnać.


Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko oraz zaczyn
jajka ubijamy z cukrem i żółtkiem na puszysta pianę, wlewamy do miski, dodajemy rum oraz masę z ziemniakami i całość wyrabiamy dokładnie ręką-ciasto będzie dość kleiste ale nie podsypujemy więcej mąki!, wyrobione przykrywamy ściereczka odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość 1 cm, szklanką wykrawamy kółka, nadziewamy ½ łyżeczki marmolady różanej, zlepiamy i układamy na stolnicy do ponownego wyrośnięcia.



Olej we frytkownicy nagrzewamy do 170*c pieczemy pączki na złocisto z każdej strony.
Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, zimne oprószamy grubo cukrem pudrem.
Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Cudne!
    Może skuszę się na nie w tym karnawale...

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś ziemniaczane, są pyszne! A Twoje tak kuszą :)
    PS. Zdjęcia śliczne :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! przypomniałaś mi o nich, moja babcia takie robiłą :) swietne

    OdpowiedzUsuń
  4. pulchniutkie Ci wyszły, podeślij mi na tłusty czwartek bo nie chce mi się robić, a te świetnie wyglądają, mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy zamiast rumu może być sok z pomarańcza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie...rum dajemy po to aby nie chłonęły tłuszczu...mozemy zastąpić wódką lub spirytusem.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuje :)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !