STRONY

środa, 20 stycznia 2016

Zupa jarzynowa z jaglanką

Nie ma nic lepszego na obiad niż miska pysznej zdrowej zupy, takie jarzynowe są chętnie przez nas jadane, żeby była zdrowsza i pożywniejsza wzbogaciłam ją kaszą jaglaną. 
Doskonale poprawi odporność organizmu.
Jeszcze lepsza na drugi dzień, po odgrzaniu. 
Polecam tę wersję jarzynowej.





Składniki:

1 skrzydełko z kurczaka
20 dag mostka wołowego
½ szklanki kaszy jaglanej
7 dużych  ziemniaków
3 marchewki
2 pietruszka
20 dag mrożonej brukselki
½ pora
Kilka różyczek kalafiora
Garść fasolki szparagowej zielonej
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
Jarzynka lub sól do smaku
1 łyżeczka suszonego cząbru
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe

Sposób wykonania:


Kaszę jaglaną wsypujemy do rondla z grubym dnem, prażymy na sucho aż zacznie uwalniać swój aromat, dzieki tej czynnosci pozbędziemy sie charakterystycznej goryczki, zestawiamy z ognia do wystygnięcia.

Ziemniaki i włoszczyznę obieramy, kroimy w kostkę, mięso płuczemy, wkładamy do garnka , dodajemy mrożoną brukselkę oraz pozostałe jarzyny, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia, wtedy wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa i kasza będą miękkie, doprawiamy w trakcie jarzynką lub solą do smaku, wsypujemy cząber, pod koniec gotowania zabielamy zupę słodką śmietanką i podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !