Nie ma nic lepszego na obiad
niż miska pysznej zdrowej zupy, takie jarzynowe są chętnie przez nas jadane,
żeby była zdrowsza i pożywniejsza wzbogaciłam ją kaszą jaglaną.
Doskonale
poprawi odporność organizmu.
Jeszcze lepsza na drugi dzień, po odgrzaniu.
Polecam tę wersję jarzynowej.
Składniki:
1 skrzydełko z kurczaka
20 dag mostka wołowego
½ szklanki kaszy jaglanej
7 dużych ziemniaków
3 marchewki
2 pietruszka
20 dag mrożonej brukselki
½ pora
Kilka różyczek kalafiora
Garść fasolki szparagowej
zielonej
½ szklanki słodkiej śmietanki
18%
Jarzynka lub sól do smaku
1 łyżeczka suszonego cząbru
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
Sposób wykonania:
Kaszę jaglaną wsypujemy do
rondla z grubym dnem, prażymy na sucho aż zacznie uwalniać swój aromat, dzieki tej czynnosci pozbędziemy sie charakterystycznej goryczki, zestawiamy z ognia do wystygnięcia.
Ziemniaki i włoszczyznę
obieramy, kroimy w kostkę, mięso płuczemy, wkładamy do garnka , dodajemy
mrożoną brukselkę oraz pozostałe jarzyny, zalewamy wodą, dodajemy liście
laurowe i ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia, wtedy wsypujemy kaszę i
gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa i kasza będą miękkie, doprawiamy w trakcie
jarzynką lub solą do smaku, wsypujemy cząber, pod koniec gotowania zabielamy
zupę słodką śmietanką i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !