STRONY

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Makaron i łosoś w obiadowym duecie

Makarony i wędzonego łososia uwielbiam , od razu wiedziałam że połączę te dwa składniki w swoim ulubionym daniu obiadowym, dodatek sera pleśniowego Lazur podkręca smak tego dania i dodaje wyrazistości.
Niewielka porcja takiego obiadu skutecznie zaspokaja głód, a przy tym zajmuje 20 minut na zrobienie.
Danie podałam na porcelanie Julia Gold-Bogucice 




Składniki:

Na dwie porcje:
25 dag grubego makaronu tagliatelle
20 dag wędzonego łososia
15 dag świeżego szpinaku baby
10 dag sera lazur z niebieską pleśnią
1 cebula
1 szklanka słodkiej śmietanki 22%
3 ząbki czosnku
½ cytryny
Oliwa do podsmażenia
Sól morska do smaku
Pieprz biały do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować  al dente w osolonym wrzątku z łyżeczką oliwy, odcedzić, trzymać w cieple.

Szpinak umyć, osuszyć, cebulę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie na patelni, po chwili dodać szpinak, poddusić chwilę pod przykryciem, dodać pokrojonego łososia, skropić sokiem wyciśniętym cytryny, dodać pokrojony w kostkę ser lazur, wlać śmietankę , doprawić do smaku solą oraz białym  pieprzem , mieszać do momentu rozpuszczenia sera, wrzucić ciepły makaron, wymieszać, rozłożyć na talerze i podawać.




1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !