STRONY

wtorek, 26 stycznia 2016

Serowe pączusie

Drożdżowe, pulchniutkie i mięciutkie z dodatkiem twarożku w okresie karnawału, ale nie tylko,  są przysmakiem numer jeden, to nic, że rozpusta kaloryczna, uwielbiamy je chyba wszyscy J




Składniki:

½ kg mąki pszennej
3 łyżki zmielonego twarogu półtłustego
1 szklanka ciepłego mleka
4 żółtka
3 łyżki cukru
3 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżki roztopionego masła
16 g cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta soli
Aromat cytrynowy
Olej do smażenia
Lukier do polania
Posypka do wypieków

Sposób wykonania:

W głębokiej misce mieszamy mąkę suche drożdże, cukry oraz szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy twarożek oraz żółtka, zagniatamy ciasto, wlewamy masło i ponownie zagniatamy  aż będzie elastyczne i gładkie, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy na grubość palca, szklanką wycinamy kółka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Olej nagrzewany do 160-170*c smażymy pączki z każdej strony na złocisto , wyjmujemy na ręcznik papierowy aby osączyć z oleju, zimne lukrujemy i dekorujemy dowolnie.

Smacznego!





6 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !