STRONY

środa, 27 stycznia 2016

Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką

Jeśli lubisz nowe połączenia smaków wędzonego łososia, szpinaku i chrzanu daj się namówić ta taki torcik na zimno, wystarczy że zrobisz go po południu a rano podasz na wykwintne śniadanie, do szczęścia brakuje tylko filiżanki ulubionej herbaty.

Torcik podałam na granitowej desce od Podstawki.pl-wyroby z granitu







Składniki:

Foremka prostokątna o wm 20X12 cm

Spód:
3-4 tosty
2 łyżki oliwy z czosnkiem i suszonymi pomidorami

Warstwa ze szpinakiem:
40 dag jogurtu naturalnego greckiego
100 g świeżego szpinaku baby
80 g wędzonego łososia
½ cebuli
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki żelatyny
Sól i pieprz do smaku

Warstwa chrzanowa:
220 ml śmietany kremówki
70 g wędzonego łososia
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1,5 łyżki żelatyny
Szczypta soli

Dekoracja:
Świeży koperek
Plasterki cytryny

Sposób wykonania:

Kromki chleba tostowego skropić aromatyzowaną oliwą z każdej strony, upiec na suchej patelni na chrupiąco.

Foremkę wyłożyć folią aluminiową i na dnie ułożyć zimne chrupiące tosty.

Warstwa ze szpinakiem:
Szpinak opłukać, osączyć na sicie, posiekać na desce razem z cebulką ,udusić na maśle, dodając, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić, żelatynę rozpuścić w bardzo małej ilości wody tak aby nie było grudek, całość połączyć z jogurtem i z masą szpinakową , wyłożyć na tosty, wygładzić nożem.


Warstwa chrzanowa:
Kremówkę schłodzoną ubić na sztywno z cukrem oraz szczyptą soli wymieszać z chrzanem oraz rozpuszczoną tak samo jak w poprzednim etapie żelatynę , dodać pokrojonego wędzonego łososia, całość wymieszać mikserem, piankę rozsmarować na warstwie jogurtowej, wygładzić, udekorować posiekanym koperkiem oraz plasterkami cytryny, chłodzić całą noc w lodówce.

Smacznego!


2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !