STRONY

wtorek, 19 stycznia 2016

Wątróbka duszona z jabłkami

Choć podroby jem niezwykle rzadko bo nie lubię, za tak przygotowaną wątróbką czasem tęsknię, bo jest pyszna i delikatna więc dzielę się z Wami przepisem. 
Jej zaletą jest to,  że szybko się robi, najlepiej smakuje prosto z patelni z pszenną bułeczką.






Składniki:

60 dag wątróbki drobiowej
2 duże cebule
1 winne jabłko
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki delikatnej musztardy
½ szklanki wody
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
Zioła prowansalskie do smaku
Biały pieprz do smaku
Kilka łyżek oleju do smażenia
Mąka do obtoczenia
Szczypior do posypania

Sposób wykonania:

Wątróbkę oczyszczamy z błonek, płuczemy, osączamy na sicie, obtaczamy w mące pszennej.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w pół krążki cebulę, solimy, i szklimy ją delikatnie pod przykryciem, zdejmujemy ja z patelni lub odkładamy na bok i przesmażamy wątróbkę z każdej strony. 

Następnie podlewamy wodą, dodajemy śmietankę wymieszaną z musztardą, oraz białym pieprzem i ziołami prowansalskimi, po chwili dodajemy starte jabłko na tarce i skropione sokiem z cytryny, dusimy całość około 5 minut. 
Podajemy gorącą posypaną szczypiorem z dymki.


3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !