Jej zaletą jest to, że szybko się robi, najlepiej smakuje prosto z
patelni z pszenną bułeczką.
Składniki:
60 dag wątróbki drobiowej
2 duże cebule
1 winne jabłko
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki delikatnej musztardy
½ szklanki wody
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
Zioła prowansalskie do smaku
Biały pieprz do smaku
Kilka łyżek oleju do smażenia
Mąka do obtoczenia
Szczypior do posypania
Sposób wykonania:
Wątróbkę oczyszczamy z błonek,
płuczemy, osączamy na sicie, obtaczamy w mące pszennej.
Na patelni rozgrzewamy olej,
dodajemy pokrojoną w pół krążki cebulę, solimy, i szklimy ją delikatnie pod
przykryciem, zdejmujemy ja z patelni lub odkładamy na bok i przesmażamy
wątróbkę z każdej strony.
Następnie podlewamy wodą, dodajemy śmietankę wymieszaną
z musztardą, oraz białym pieprzem i ziołami prowansalskimi, po chwili dodajemy
starte jabłko na tarce i skropione sokiem z cytryny, dusimy całość około 5
minut.
Podajemy gorącą posypaną szczypiorem z dymki.
Ale mi smaka narobiłaś:-)
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńTakie podanie jest świetne - chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń