STRONY

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Szynka w warzywach

Chude mięso duszone we własnym sosie z warzywami, to doskonała propozycja na obiad, smakuje zarówno z ziemniakami jak i ugotowanym na sypko ryżem. Smak tej potrawy warto podkreślić kilkoma listkami świeżej szałwii, która doskonale poprawia trawienie. Dodatek ziemniaków sprawia że nie potrzebujemy niczego do zagęszczenia sosu.



Składniki:

1 kg szynki wieprzowej
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
2 ziemniaki
2 łyżki masła
Pęczek szczypiorku z dymki
2-3 listki świeżej szałwii
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól lub jarzynka do smaku
Szczypta ostrej papryki

Sposób wykonania:

Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym,  kroimy na grube plastry, na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy mięso z każdej strony, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, tyle aby mięso było zanurzone, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz liść i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie, a ziemniaki się rozpadną, zagęszczając sos, doprawiamy  w trakcie ostrą papryką oraz dodajemy listki szałwii.

Gdy tylko mięso będzie miękkie zestawiamy z ognia. 
Podajemy z ziemniakami lub ryżem na sypko posypane posiekanym szczypiorem z dymki.

Smacznego!


1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !