STRONY

sobota, 20 lutego 2016

Trufle czekoladowo-miętowe

Czekoladowa czarna magia, która rozpala zmysły, działa na wyobraźnię, o rozkosznej aksamitnej konsystencji, orzeźwiającym lekko miętowym smaku, pobudza, uspokaja, relaksuje, koi, uwodzi i zwabia...
Ten magiczny smak jest przyjemniościa dla duszy.
Gdy w po­wiet­rzu poczu­jesz duszącą woń me­lan­cho­lii, niezwłocznie zaap­li­kuj so­bie garść en­dorfin uk­ry­tych w tych truflach...... Zos­ta­nie tyl­ko słod­ki smak w ustach. Inspiracja przepiem najnowszego wydania magazynu Apetyt.




Składniki:


15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao

10 dag masła 82%
100 ml śmietanki
4 herbatniki maślane
2 krople kropli miętowych
½ laski wanilii
30 ml likieru czekoladowego
Ciemne kakao do obtoczenia

Sposób przygotowania:


W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę dodajemy  stopniowo masło mieszamy, po połączeniu z masłem wlewamy śmietankę dodajemy pokruszone na pył herbatniki, wlewamy likier, dodajemy krople miętowe, oraz wydrążone ziarenka z wanilii,  dokładnie mieszamy, wstawiamy naczynie do lodówki  do solidnego schłodzenia i stężenia, następnie nabieramy masę łyżeczką formujemy w dłoniach trufle, obtaczamy w gorzkim kakao.

Życzę smacznego!

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !