STRONY

poniedziałek, 22 lutego 2016

Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą

Kruche ciasto na słono i nadzienie z jajek, kiełbasy swojskiej drobiowej,
 cebuli i mieszanki warzywnej meksykańskiej to propozycja na obiad czy ciepłą kolację, jest pyszna a dodatek zupy cebulowej podkreśla jej smak.






Składniki:

Ciasto:
15 dag mąki krupczatki
15 dag mąki pszennej
20 dag masła
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka
Szczypta soli

Nadzienie:
6 jajek
400 ml śmietanki 22%
20 dag kiełbasy swojskiej drobiowej
1 cebula
1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona
1 łyżka zupy cebulowej z torebki
Szczypta gałki muszkatołowej do smaku
Sól do smaku
Pieprz biały do smaku
Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:
Mąki wymieszać ze szczyptą soli na stolicy, dodać wiórki pokrojonego masła, śmietanę oraz żółtka, zagnieść kruche ciasto,
Wylepić dno i boki formy do tarty o śr 28 cm.
Ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym do 195*c piekarniku około 5 minut, wyjąć, wystudzić.

Nadzienie:
3 jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.
Resztę jajek wbić do miski, wlać śmietankę , dodać łyżkę zupy cebulowej, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą gałki,zmiksować mikserem na gładką masę,  mieszankę warzywną osączyć na sicie z zalewy, kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.

Na podpieczone ciasto wylać masę śmietanowo-jajeczną rozsypać mieszankę warzywną powciskać gotowane jajka oraz plastry kiełbasy, wstawic do nagrzanego piekarnika do temp 180*c piec około 20 minut –aż masa będzie ścięta. 
Podawać z dowolnym sosem majonezowym lub chrzanowym posypaną zieleniną.
Życzę smacznego!


Zachęcam do zapoznania się z szerokim asortymentem wędlin tej firmy, z całą pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.


3 komentarze:

  1. WOW TO JEST KOLOR I ENERGIA!
    EXTRA POMYSŁ NA TARTĘ!
    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak świątecznie się zrobiło, pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. jak wiosennie wygląda. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !