STRONY

czwartek, 18 lutego 2016

Wiejska potrawka z kiełbasą

Jest to prosta ale i bardzo smaczna potrawa z wieprzową szynką i kiełbasą, wyśmienicie smakuje z gotowanym na sypko ryżem lub kaszą, potrawą ze względu na dostępność składników można delektować się cały rok. Polecam!






Składniki:

1 kg szynki wieprzowej
1 marchewka
1 pietruszka
½ papryki
1 duża cebula
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżki ramy do smażenia lub olej
2 ziela angielskie
Jarzynka lub sól do smaku
Biały pieprz do smaku
2 łyżeczki mąki do zawiesiny
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Mięso myję kroję w kostkę , warzywa obieram, myję, paprykę i cebulę  siekam w kostkę , marchewkę i pietruszkę w krążki, kiełbasę w plasterki.
W szerokim garnku rozgrzewam ramę lub olej, wrzucam mięso, podsmażam pod przykryciem, od czasu do czasu mieszam, dodaję warzywa, bez kiełbasy, wlewam około 300 ml wody, doprawiam jarzynką lub solą do smaku i duszę pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie, na 10 minut przed końcem gotowania dodaję kiełbasę i musztardę, doprawiam białym pieprzem do smaku, z mąki i małej ilości wody robię zawiesinę, zagęszczam sos, chwilę gotując.

Zestawiam z ognia. 
Podaję z ugotowanym na sypko ryżem lub kaszą.



Smacznego!



1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !