STRONY

środa, 10 lutego 2016

Pstrąg na parze z egzotyczną salsą



Postne danie na dzisiejszy obiad wcale nie musi być nudne, polecam pstrąga w ziołach gotowanego na parze z egzotyczną salsą o smaku ananasa i curry.





Składniki:

2 wypatroszone pstrągi
1 łyżka ziół do ryb
Pieprz cytrynowy do smaku
Sól do smaku
Sok z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego

Egzotyczna salsa:
3 grube plastry świeżego ananasa
3 plastry cytryny bez skóry
1 cebula
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki cukru brązowego trzcinowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka curry
Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ryby natrzeć olejem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć dokładnie solą, pieprzem cytrynowym oraz ziołami i wstawić  na 2 godziny do lodówki aby naszły przyprawami.

Salsa: Świeżego ananasa po obraniu ze skóry, kroimy w drobną kostkę tak samo cebulę, oraz cytrynę z miąższem, mieszamy w misce, doprawiamy curry oraz solą i cukrem brązowym, dodajemy musztardę oraz jogurt naturalny, mieszamy wszystko razem, salsę wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Ryby układamy w misce parowaru i gotujemy około 20 minut, podajemy z egzotyczną salsą.




Smacznego!

4 komentarze:

  1. Pstrąga z parowaru uwielbiam.
    Taka salasa dla mnie nowość.
    Ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agatko ta rybka wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. fiu fiu jakie pyszności, toż to uczta a nie postne danie, jakie smakołyki, tak pościć można cały rok ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką rybkę to ja chętnie bym zjadła ;) świetny pomysł obiadowy

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !