Postne danie na dzisiejszy obiad
wcale nie musi być nudne, polecam pstrąga w ziołach gotowanego na parze z
egzotyczną salsą o smaku ananasa i curry.
Składniki:
2 wypatroszone pstrągi
1 łyżka ziół do ryb
Pieprz cytrynowy do smaku
Sól do smaku
Sok z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
Egzotyczna salsa:
3 grube plastry świeżego
ananasa
3 plastry cytryny bez skóry
1 cebula
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki cukru brązowego
trzcinowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka curry
Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ryby natrzeć olejem, skropić
sokiem z cytryny, oprószyć dokładnie solą, pieprzem cytrynowym oraz ziołami i
wstawić na 2 godziny do lodówki aby
naszły przyprawami.
Salsa: Świeżego ananasa po
obraniu ze skóry, kroimy w drobną kostkę tak samo cebulę, oraz cytrynę z
miąższem, mieszamy w misce, doprawiamy curry oraz solą i cukrem brązowym,
dodajemy musztardę oraz jogurt naturalny, mieszamy wszystko razem, salsę
wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Ryby układamy w misce parowaru
i gotujemy około 20 minut, podajemy z egzotyczną salsą.
Smacznego!
Pstrąga z parowaru uwielbiam.
OdpowiedzUsuńTaka salasa dla mnie nowość.
Ciekawe połączenie :)
Agatko ta rybka wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńfiu fiu jakie pyszności, toż to uczta a nie postne danie, jakie smakołyki, tak pościć można cały rok ;)
OdpowiedzUsuńTaką rybkę to ja chętnie bym zjadła ;) świetny pomysł obiadowy
OdpowiedzUsuń