Jest to prosta ale i bardzo
smaczna potrawa z wieprzową szynką i kiełbasą, wyśmienicie smakuje z gotowanym
na sypko ryżem lub kaszą, potrawą ze względu na dostępność składników można
delektować się cały rok. Polecam!
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
1 marchewka
1 pietruszka
½ papryki
1 duża cebula
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżki ramy do smażenia lub
olej
2 ziela angielskie
Jarzynka lub sól do smaku
Biały pieprz do smaku
2 łyżeczki mąki do zawiesiny
Natka pietruszki
do posypaniaSposób przygotowania:
Mięso myję kroję w kostkę ,
warzywa obieram, myję, paprykę i cebulę siekam w kostkę , marchewkę i pietruszkę w
krążki, kiełbasę w plasterki.
W szerokim garnku rozgrzewam
ramę lub olej, wrzucam mięso, podsmażam pod przykryciem, od czasu do czasu mieszam,
dodaję warzywa, bez kiełbasy, wlewam około 300 ml wody, doprawiam jarzynką lub
solą do smaku i duszę pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie, na 10
minut przed końcem gotowania dodaję kiełbasę i musztardę, doprawiam białym
pieprzem do smaku, z mąki i małej ilości wody robię zawiesinę, zagęszczam sos,
chwilę gotując.
Zestawiam z ognia.
Podaję z
ugotowanym na sypko ryżem lub kaszą.
Smacznego!
Swietne danie, takie miksy bardzo lubię
OdpowiedzUsuń