STRONY

poniedziałek, 15 lutego 2016

Zakwas żytni



Podstawą do upieczenia dobrego chleba jest czynny zakwas, zrobić go jest bardzo łatwo, wystarczy przestrzegać kilku wskazówek, może więc skusicie się i zrobicie sobie sami ? Naprawdę warto. Chleb upieczony na zakwasie ma całkiem inny smak niż na drożdżach.

Do przygotowania potrzebna jest nam żytnia mąka razowa typ 2000 ja użyłam Młynomag-polecam jest rewelacyjna!






Pierwszego dnia:

Odmierzam 3 czubate  łyżki mąki do słoika, wlewam 3-6 łyżek przegotowanej wody a nawet więcej to zalezy od mąki jaką mamy-zakwas ma mieć konsystencję gęstej śmietany, o temperaturze pokojowej, mieszam łyżką, zakręcam zakrętką z dziurką lub przykrywam zwykłą ściereczką i wynoszę do ciepłego miejsca tak aby zakwas miał temp powyżej 25 *c- u mnie jest to łazienka J

Drugiego dnia:

Dodaję znów 3 łyżki mąki +woda czyli to co robiłam poprzedniego dnia, wieczorem, powinno już zacząć coś się dziać, czyli widać lekkie pęcherzyki powietrza i lekko kwaśny zapach, znaczy to że wszystko jest w porządku.

Trzeciego dnia:

Znów to samo, a wieczorem lub na czwarty dzień, zakwas nadaje się już do upieczenia chlebka.

Gdy zostanie, możesz resztę niezużytego zakwasu włożyć ze słoikiem do lodówki-pozostanie w fazie uśpienia, może stać nawet i 2 tygodnie, wystarczy go raz dokarmić mąką i wodą  przed pieczeniem i zostawić na parę godzin  w ciepłym miejscu  a potem zużyć do przygotowania   chleba.

                                           Życzę powodzenia!


2 komentarze:

  1. Ja swój zakwas mam już 2 lata. Ciagle go dokarmiam i piękę chlebki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może i my w końcu nastawimy swój zakwas :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !