Podstawą do upieczenia dobrego
chleba jest czynny zakwas, zrobić go jest bardzo łatwo, wystarczy przestrzegać
kilku wskazówek, może więc skusicie się i zrobicie sobie sami ? Naprawdę warto.
Chleb upieczony na zakwasie ma całkiem inny smak niż na drożdżach.
Do przygotowania potrzebna jest
nam żytnia mąka razowa typ 2000 ja użyłam Młynomag-polecam jest rewelacyjna!
Pierwszego dnia:
Odmierzam 3 czubate łyżki mąki do słoika, wlewam 3-6 łyżek przegotowanej
wody a nawet więcej to zalezy od mąki jaką mamy-zakwas ma mieć konsystencję gęstej śmietany, o temperaturze pokojowej, mieszam łyżką, zakręcam zakrętką z dziurką lub
przykrywam zwykłą ściereczką i wynoszę do ciepłego miejsca tak aby zakwas miał
temp powyżej 25 *c- u mnie jest to łazienka J
Drugiego dnia:
Dodaję znów 3 łyżki mąki +woda
czyli to co robiłam poprzedniego dnia, wieczorem, powinno już zacząć coś się
dziać, czyli widać lekkie pęcherzyki powietrza i lekko kwaśny zapach, znaczy to
że wszystko jest w porządku.
Trzeciego dnia:
Znów to samo, a wieczorem lub na czwarty dzień, zakwas nadaje się już do upieczenia chlebka.
Gdy zostanie, możesz resztę
niezużytego zakwasu włożyć ze słoikiem do lodówki-pozostanie w fazie uśpienia, może
stać nawet i 2 tygodnie, wystarczy go raz dokarmić mąką i wodą przed pieczeniem i zostawić na parę godzin w ciepłym miejscu a potem zużyć do przygotowania chleba.
Życzę powodzenia!
Ja swój zakwas mam już 2 lata. Ciagle go dokarmiam i piękę chlebki :-)
OdpowiedzUsuńMoże i my w końcu nastawimy swój zakwas :)
OdpowiedzUsuń