STRONY

środa, 3 lutego 2016

Złociste pączki z kremem malinowym

Pączki to królowe tłustego czwartku, te są proste do zrobienia, przełożone lekko kwaśnym kremem z musem malinowym na bazie mascarpone-słodka kaloryczna rozpusta.




Składniki:

Ciasto na 12 dużych pączków
60 dag mąki pszennej
10 g drożdży suchych
1 szklanka ciepłego mleka
3 duże łyżki roztopionego masła
3 żółtka
70 g cukru
½ laski wanilii
Kieliszek rumu
Szczypta soli
Olej do smażenia

Krem malinowy:
½ litra śmietany 30%
25 dag serka mascarpone
½ szklanki musu z malin
2 łyżki cukru pudru

Lukier do dekoracji
Kolorowa posypka

Sposób wykonania:

Ciasto:
Mąkę przesiewam do miski, mieszam z suchymi drożdżami, cukrem oraz szczypta soli, dodaję ziarenka wydrążone z wanilii, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ręką ciasto, po chwili wlewam rozpuszczone masło i ponownie zagniatam, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i wałkuję na grubość ok. 2 cm, dużą szklanką wycinam krążki, znów odstawiam do wyrośnięcia.
Olej rozgrzewam, smażę pączki z każdej strony na złocisto, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krem:
Dobrze schłodzoną kremówkę miksuję na sztywny krem razem z mascarpone i cukrem pudrem, na koniec wlewam malinowy mus, mieszam. Zimne pączki przekładam kremem, lukruję i dekoruję.





3 komentarze:

  1. Miałam w tym roku nie robić pączków.... ale teraz to nie wiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypasione pączki! muszę koniecznie wypróbować z kremem :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !