Pączki to królowe tłustego
czwartku, te są proste do zrobienia, przełożone lekko kwaśnym kremem z musem
malinowym na bazie mascarpone-słodka kaloryczna rozpusta.
Składniki:
Ciasto na 12 dużych pączków
60 dag mąki pszennej
10 g drożdży suchych
1 szklanka ciepłego mleka
3 duże łyżki roztopionego masła
3 żółtka
70 g cukru
½ laski wanilii
Kieliszek rumu
Szczypta soli
Olej do smażenia
Krem malinowy:
½ litra śmietany 30%
25 dag serka mascarpone
½ szklanki musu z malin
2 łyżki cukru pudru
Lukier do dekoracji
Kolorowa posypka
Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę przesiewam do miski,
mieszam z suchymi drożdżami, cukrem oraz szczypta soli, dodaję ziarenka
wydrążone z wanilii, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ręką ciasto, po chwili
wlewam rozpuszczone masło i ponownie zagniatam, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładam na
stolnicę i wałkuję na grubość ok. 2 cm, dużą szklanką wycinam krążki, znów odstawiam
do wyrośnięcia.
Olej rozgrzewam, smażę pączki z
każdej strony na złocisto, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krem:
Dobrze schłodzoną kremówkę
miksuję na sztywny krem razem z mascarpone i cukrem pudrem, na koniec wlewam
malinowy mus, mieszam. Zimne pączki przekładam kremem, lukruję i dekoruję.
Miałam w tym roku nie robić pączków.... ale teraz to nie wiem!
OdpowiedzUsuńPycha! aŻ ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńWypasione pączki! muszę koniecznie wypróbować z kremem :)
OdpowiedzUsuń