STRONY

wtorek, 22 marca 2016

Fasolowy kociołek

Kociołek fasolowy to jednogarnkowa potrawa na bazie fasoli po bretońsku lecz z warzywami, jest wspaniała w smaku, aromatyczna, dla wszystkich ceniących obiad w jednym garnku. W lodówce po ugotowaniu może stać kilka dni, dobry przepis dla zaganianych. Polecam!

Deska dębowa którą widzicie na zdjęciach pochodzi z pracowni Spod Hebelka
zajrzyjcie jakie cuda tam mają, każda inna każda niepowtarzalna ;) 




Składniki:

40 dag fasoli Jaś
1 laska kiełbasy cienkiej
25 dag wędzonego boczku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 podłużna słodka papryka
1 młoda cukinia
5-6 sztuk małych pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki pszennej do zawiesiny
Przyprawa do dań z fasoli do smaku
1 łyżeczka majeranku suszonego
Liść laurowy do smaku
Ziele angielskie do smaku
Sól i pieprz do smaku
Olej rzepakowy do podduszenia

Sposób przygotowania:


Fasolę Jaś zalewamy wodą tak, aby ją przykryła i odstawiamy na całą noc.



Następnego dnia wodę odlewamy zalewamy świeżą, tyle aby fasola swobodnie pływała,  dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości na małym ogniu  około 40 minut.


Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy, po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i, boczek, pieczarki, oraz paprykę i cukinię, całość dusimy na patelni 6-7 minut, po czym dodajemy do garnka z podgotowaną fasolą , dodajemy koncentrat, doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem do smaku, gotujemy tyle,  aby wszystko było miękkie ale nie rozgotowane, na sam koniec robimy zawiesinę z mąki i małej ilości wody, zagęszczamy potrawę, gotujemy 2-3 minuty, zestawiamy z ognia. 

Podajemy posypaną np. szczypiorem.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Lubię jak w zupie jest w co ugryźć. Na pewno z przepisu skorzystam :)
    Obserwuję i zapraszam do mnie :)

    http://zyciepelnekoloru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie jednogarnkowe pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie takie pożywne jednogarnkowe dania :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !