STRONY

niedziela, 6 marca 2016

Mleczny sernik

Kolejny mój sernik na klasycznym kruchym spodzie, o idealnie kremowej konsystencji z wyraźnie wyczuwalną mleczną nutą, smaku dopełnia masa kajmakowa o smaku orzechowym.
Wypiek na różne okazje w tym świąteczne.







Skladniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
3 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
4 łyżki cukru

Masa serowa:
60 dag mielonego półtłustego twarogu
½ szklanki cukru
16 cukru z prawdziwą wanilią
3/4 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki mleka 2%
5 jaj
10 dag masła
1 budyń śmietankowy -40 g
2 łyżki soku z cytryny
50 g maltikeksów (kruche ciasteczka w czekoladzie )
Wierzch::
½ puszki masy kajmakowej orzechowej
Dowolna dekoracja


Sposób przygotowania:


Ciasto:
Mąkę połączyć z zimnym masłem oraz cukrem i żółtkami, zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić dno i boki tortownicy o wym 22 cm




Masa serowa:
Zmielony twaróg umieścić w misie miksera wsypać cukier dodać mleko w proszku , wbić jajka, dodać miękkie masło, dodać budyń, wlać mleko oraz sok z cytryny i wszystko razem krótko miksować tylko do uzyskania gładkiej kremowej masy.



Tak przygotowaną masę wylewamy na cisto kruche, na wierzchu posypujemy maltikeksami, pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut –do lekkiego zrumienienia wierzchu, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.



Masę kajmakową lekko podgrzewamy rozprowadzamy na jeszcze delikatnie ciepłym serniku, dekorujemy migdałami lub wg uznania.

Słodkich wypieków !




7 komentarzy:

  1. Piękny i na pewno bardzo smaczny serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zawsze smacznie u Ciebie ... Sernik wygląda kusząco i bajecznie :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo, jak tu u Ciebie świątecznie już i ślicznie :) sernik sprawdzi się idealnie w Wielkanoc

    OdpowiedzUsuń
  4. Perfekcyjny sernik :) Podoba mi się pomysł na dodanie mleka w proszku.

    OdpowiedzUsuń
  5. super serniczek Aga, jak zawsze masz świetne pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jaki dorodny! wspaniały sernik, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !