STRONY

sobota, 5 marca 2016

Sznycle z indyka zapiekane ze szpinakiem suszonymi pomidorami i mozzarellą

To niesamowite jak to połączenie  smakuje…Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu, delikatny indyk z bogatym nadzieniem, całość zapieczona na chrupiących ziemniakach, danie z piekarnika które robi się samo, nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie dwa w jednym! Pomysł własny.




Składniki:

1 kg ziemniaków
9 sznycli z indyka
2 kulki sera mozzarella z zalewy
45 dag świeżego szpinaku
10 dag suszonych pomidorów z zalewy
1 por
3 łyżki masła
Majonez do posmarowania mięsa
Sól i pieprz do smaku
Przyprawa do ziemniaków
Wykałaczki

Sposób przygotowania:

Sznycle rozbijamy na niezbyt cienkie płaty, oprószamy solą i pieprzem do smaku, smarujemy cienko majonezem z jednej strony, odstawiamy na bok, 
w tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony por oraz umyty szpinak i dusimy na masełku kilka minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, studzimy, wykładamy po porcji na sznycle, na wierzch kładziemy pokrojone i osączone z zalewy pomidory oraz ser mozzarella, ściskamy mięso końcami do siebie tworząc łódki, spinamy wykałaczkami.

W naczyniu żaroodpornym rozkładamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, skrapiamy niewielką ilością oliwy, oprószamy do smaku przyprawą do ziemniaków i solą, na wierzchu rozkładamy nadziane mięso. 
Naczynie przykrywamy folią lub pokrywą wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika zapiekamy około 50 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę zdejmujemy, aby mięso i ziemniaki lekko się zrumieniły.

Podajemy z dowolną surówką.

Smacznego ;)



3 komentarze:

  1. Dzisiaj zrobiłam obiad inspirowany Pani przepisem (czyli własna interpretacja bazując na tym, co mam w lodówce) i wyszło super. Rewelacyjny pomysł z tym zwijaniem sznycli i zapiekaniem ich ze szpinakiem i mozarellą. Mniam, mniam..

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !