STRONY

czwartek, 3 marca 2016

Wiosenny omlet

Tęsknię już za wiosną, mam dość tych szarych ponurych dni. Z tą myślą powstał ten omlet.
Czasem tak niewiele potrzeba składników aby wyczarować lekkie zdrowe śniadanie. Moja propozycja jest ze szpinakiem, dymką serem feta i zielonymi oliwkami. Polecam jest smaczny!






Składniki:

Na jedną osobę:
2 jajka wiejskie
50 g serka feta
2 małe cebule dymki ze szczypiorem
3 zielone oliwki z zalewy
1 łyżka masła
garść świeżego szpinaku
szczypta pieprzu świeżo mielonego do smaku

Sposób wykonania:

Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, tak samo dymkę, siekamy drobno. Szczypiorek osobno.
Na patelni rozpuszczamy masło wrzucamy cebulkę bez szczypioru ze szpinakiem, dusimy 2 minuty, jajka roztrzepujemy w miseczce z niewielką ilościa pieprzu, wlewamy  na podduszoną zieleninę , posypujemy pokrojonym serem feta, oraz oliwkami i częścią szczypioru, trzymamy na patelni na wolnym ogniu aż masa całkowicie się zetnie. Zsuwamy omlet delikatnie na talerz. 
Przed podaniem posypujemy resztą szczypiorku.

Smacznego!

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !