Biszkopt czekoladowy pieczony
na samych białkach , równie mocno czekoladowy krem oraz warstwa z serka
mascarpone i musu truskawkowego z dodatkiem likieru , tworzy pyszne puszyste
ciasto na różne okazje. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą.
Mus to nic innego jak zmiksowane blenderem truskawki, dobry sposób na pozbycie się tych mrożonych.
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
8 białek
¾ szklanki mąki krupczatki
¼ szklanki ciemnego kakao
½ szklanki oleju roślinnego
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt jasny:
3 jajka
3 łyżki cukru
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
½ litra śmietany kremówki 30%
15 dag gorzkiej czekolady
1-2 łyżki cukru pudru
Krem truskawkowy:
½ litra śmietany kremówki 30%
20 dag mascarpone
½ szklanki musu truskawkowego
50 ml likieru truskawkowego użyłam Dalkowski
1 łyżka żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Konfitura truskawkowa lub dżem
Posypka
Sposób wykonania:
Biszkopt ciemny:
Białka ubijać do białości
wsypując stopniowo cukier łyżka po łyżce
aż do połączenia, mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem wsypać do ubitych
białek , delikatnie wymieszać na najniższych obrotach, na sam koniec wlać olej
i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem
pergaminowym o wym 37/24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około
20 minut.
Biszkopt jasny:
Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę
pod koniec wsypać cukier i dalej miksować, następnie dodawać po jednym żółtku
aż do połączenia, wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać do takiej
samej blachy jak piekliśmy ciemny biszkopt piec 20 minut w temp 160*c. Po
upieczeniu wystudzić
Masa czekoladowa:
Śmietanę kremówkę przelać do rondelka podgrzać
aby była dobrze ciepła, wkruszyć gorzką czekoladę odczekać chwilę aż czekolada
zacznie się rozpuszczać, dokładnie wymieszać, wystygniętą masę włożyć na
minimum 4 godziny do lodówki lub na całą noc. Następnego dnia dodać do masy
cukier puder i zmiksować na krem.
Masa truskawkowa:
Żelatynę zalać minimalną ilością ciepłej wody
mieszać do rozpuszczenia, połączyć z musem truskawkowym.
Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić z serem
mascarpone i cukrem pudrem w misce i
miksować do uzyskania gładkiego kremu, dodać mus delikatnie wmieszać razem z
likierem.
Złożenie ciasta:
Ciemny biszkopt posmarować cienko konfiturą lub
dżemem , wyłożyć czekoladowy krem przykryć jasnym biszkoptem i przykryć masą
truskawkową. Udekorować dowolnie. Schłodzić w lodówce.
Słodkich wypieków!
UWAGA: Jeśli lubicie "mokre ciasta jak tort wystarczy biszkopty nasączyć zwykłym ponczem z wody cukru i cytryny .
chętnie bym się skusiła na kawałeczek takiego ciasta :) wspaniale wygląda i musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńCudne, kolorowe ciacho :) Zjadłoby się takie :) Warte grzechu i dodatkowych kalorii :D
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, a do tego jak pięknie wygląda
OdpowiedzUsuń