Kolejny mój sernik, już
straciłam rachubę ile mam ich w swoich zbiorach, uwielbiam je piec i jeść.
Ten jest delikatny a zarazem
orzeźwiający taki w sam raz na wiosnę. Na półkruchym spodzie z masą serową z
dodatkiem kremu cytrynowego oraz z dodatkiem włoskich morelowych ciasteczek
amarettini , wierzch stanowi cytrynowa pianka. Ciężko sobie odmówić dokładki.Jeśli nie posiadacie domowego kremu lemon curd kupicie go w sklepie Kuchnie Świata
Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki pszennej
10 dag zimnego masła
30 g cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
1 żółtko
Masa serowa:
½ kg twarogu mielonego
½ szklanki cukru
4 jajka
1 torebka budyniu śmietankowego Dr.Oetker
2 łyżki mleka w proszku
2 czubate łyżki lemon curd
50 g ciasteczek amarettini
Krem cytrynowy:
1 szklanka śmietany kremówki
3 łyżki serka mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżka lemon curd
Posypka cytrynowa lub biała
czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta
umieścić w misie lub na stolnicy zagnieść ciasto i wylepić dno tortownicy o wym
22 cm. Włożyć do lodówki na czas robienia masy.
Masa serowa:
Twaróg przełożyć do misy, wbić
jajka, wsypać cukier, budyń oraz mleko w proszku zmiksować krótko do połączenia,
na sam koniec dodać lemon curd i ponownie zmiksować. Wylać na schłodzone w
lodówce ciasto, na wierzchu ułożyć ciasteczka. Piec w nagrzanym do 175*c
piekarniku około 40 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach aż do całkowitego
wystudzenia.
Krem: cytrynowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę i
ser mascarpone oraz cukier puder zmiksować do uzyskania sztywnego kremu, pod koniec
dodać lemon curd i wmieszać dokładnie w masę.
Udekorować kremem zimny sernik
i posypać cytrynową posypką lub startą
białą czekoladą.
Słodkich wypieków!
Obłędny! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki :-) wspaniały serniczek kochana :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciacho! :) Twoja wersja z kremem cytrynowym jest pyszna! :)
OdpowiedzUsuń