STRONY

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Sernik z amarettini i lemon curd

Kolejny mój sernik, już straciłam rachubę ile mam ich w swoich zbiorach, uwielbiam je piec i jeść.
Ten jest delikatny a zarazem orzeźwiający taki w sam raz na wiosnę. Na półkruchym spodzie z masą serową z dodatkiem kremu cytrynowego oraz z  dodatkiem włoskich morelowych ciasteczek amarettini , wierzch stanowi cytrynowa pianka. Ciężko sobie odmówić dokładki.Jeśli nie posiadacie domowego kremu lemon curd kupicie go w sklepie Kuchnie Świata






Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki pszennej
10 dag zimnego masła
30 g cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
1 żółtko

Masa serowa:
½ kg twarogu mielonego
½ szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki mleka w proszku
2 czubate łyżki lemon curd
50 g ciasteczek amarettini

Krem cytrynowy:
1 szklanka śmietany kremówki
3 łyżki serka mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżka lemon curd
Posypka cytrynowa lub biała czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie lub na stolnicy zagnieść ciasto i wylepić dno tortownicy o wym 22 cm. Włożyć do lodówki na czas robienia masy.

Masa serowa:
Twaróg przełożyć do misy, wbić jajka, wsypać cukier, budyń oraz mleko w proszku zmiksować krótko do połączenia, na sam koniec dodać lemon curd i ponownie zmiksować. Wylać na schłodzone w lodówce ciasto, na wierzchu ułożyć ciasteczka. Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 40 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia.
Krem: cytrynowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę i ser mascarpone oraz cukier puder zmiksować do uzyskania sztywnego kremu, pod koniec dodać lemon curd i wmieszać dokładnie w masę.
Udekorować kremem zimny sernik i posypać  cytrynową posypką lub startą białą czekoladą.

Słodkich wypieków!



3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !