STRONY

środa, 27 kwietnia 2016

Ciasto straciatella z truskawkami

Typowe wiosenno-letnie ciasto.
Puszysty biszkopt z dodatkiem tartej czekolady nasączony ponczem,  masa z serków homo i mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek  i warstwa jogurtowa czyni pyszne orzeźwiające ciasto na ciepłe dni. Każdy z nas przecież wie że czekolada i truskawki to idealne połaczenie, jednym słowem jest pyszne!





Składniki:

Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
50 g tartej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
1 szklanka przegotowanej wody
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka jasnego rumu

Masa straciatella:
35 dag twarożku  3 krotnie mielonego
30 dag serka homogenizowanego  waniliowego typu Danio
25 dag serka mascarpone Mlekoma
50 g tartej gorzkiej czekolady
1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek
3-4 łyżki cukru pudru
5 listków żelatyny Dr.Oetker



Zielona masa:

Masa jogurtowa:
1 litr jogurtu naturalnego greckiego
4 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1 szklanka pokrojonych truskawek
Polewa czekoladowa do polania
Świeże truskawki do dekoracji

Sposób wykonania:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniacą pianę pod koniec wsypując,  łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie sztywna, dodajemy żółtka i miksujemy, mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy przez sito do masy jajecznej i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach , biszkopt ma być puszysty. Wylewamy do blaszki o wym  23/39 cm pieczemy w temp 170*c przez 25-30 minut.
Studzimy.

Poncz:
Składniki ponczu mieszamy ze sobą i skrapiamy zimny biszkopt.
Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody , zostawiamy do lekkiego stężenia.

Masa straciatella:
Żelatynę w listkach moczymy w zimnej wodzie przez 5-7 minut, następnie odciskamy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali .
Wszystkie serki umieszczamy w misce, dodajemy cukier  puder i mieszamy mikserem, wlewamy płynną żelatynę oraz wsypujemy tartą czekoladę , mieszamy na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na biszkopt. Wylewamy tężejacą galaretkę.

Masa jogurtowa:
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody, płynną i ostudzoną  mieszamy z jogurtem cukrem pudrem oraz pokrojonymi truskawkami, wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy dowolnie. Zostawiamy na całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków!

Wiosenne słodkości 2016


6 komentarzy:

  1. Jestem wielkim łasuchem, więc się wpraszam na te pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :)
    Takie ciasto to balsam dla podniebienia , do tego jeszcze z jaką finezją wykonane :) Moje oczy się radują za każdym razem gdy spoglądają na takie smaczne łakocie :) Pozdrawiam Beata ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Mam zamiar zrobić niestety nie mam żelatyny w listkach. Jaką ilością żelatyny w proszku mogę je zastąpić? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 5 łyżeczek żelatyny w proszku...Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !