Półkruche ciasto i słodka masa
serowa z dodatkiem zielonej herbaty matcha to propozycja na słodki poczęstunek.
Małe słodkie i niepozorne. Zawsze chętnie do nich wracam gdy mam ochotę na coś
słodkiego. Matchę kupicie w sklepie Kuchnie Świata
Składniki:
Ciasto na około 15 sztuk
35 dag mąki pszennej
20 dag masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
Masa serowa:
40 dag mielonego twarożku
2 łyżki (czubate) mleka w
proszku
3 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka herbaty matcha
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki budyniu śmietankowego
Cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:
Ciasto:
Makę przesypać na stolnicę
dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na
30 minut do lodówki, po tym czasie rozwałkować na grubość około ½ cm –lekko podsypując
mąką, metalowymi foremkami do tartaletek wycinać kółka i wylepić te foremki.
Masa serowa:
Wszystkie składniki masy
serowej umieszczamy w misie miksera i miksujemy krótko tylko do połączenia, aby
nie napowietrzać masy. Wylać do przygotowanych foremek z ciastem. Wstawić do
nagrzanego do 200*c piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie temp zmniejszyć
do 180*c i piec około 35 minut –do lekkiego zrumienienia.
Zimne tartaletki oprószyć
cukrem pudrem.
Podawać z filiżanka gorącej herbaty.
Słodkich wypieków!
Pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńJuż chyba drugi rok kupuję tą herbatę i nadal jej nie mam... Zawsze coś innego stanie na drodze:/
OdpowiedzUsuńZawsze możesz zmielić inną liściastą zieloną herbatę :). Sprawdziłam i działa! Można też mielić smakowe ;).
UsuńNajbardziej zbliżona w smaku do matchy jest gyokuro (ten sam zbiór i ten sam sposób pielęgnacji), ale myślę, że bancha też się nada :). Smacznego!
mmm, wspaniałe! :)
OdpowiedzUsuńFajnie wymyślone :)
OdpowiedzUsuń