STRONY

wtorek, 26 kwietnia 2016

Tartaletki serowe z matcha

Półkruche ciasto i słodka masa serowa z dodatkiem zielonej herbaty matcha to propozycja na słodki poczęstunek. Małe słodkie i niepozorne. Zawsze chętnie do nich wracam gdy mam ochotę na coś słodkiego. Matchę kupicie w sklepie Kuchnie Świata




Składniki:

Ciasto na około 15 sztuk
35 dag mąki pszennej
20 dag masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego

Masa serowa:
40 dag mielonego twarożku
2 łyżki (czubate) mleka w proszku
3 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka herbaty matcha
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki budyniu śmietankowego
Cukier puder do oprószenia

Sposób wykonania:

Ciasto:
Makę przesypać na stolnicę dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki, po tym czasie rozwałkować na grubość około ½ cm –lekko podsypując mąką, metalowymi foremkami do tartaletek wycinać kółka i wylepić te foremki.

Masa serowa:
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie miksera i miksujemy krótko tylko do połączenia, aby nie napowietrzać masy. Wylać do przygotowanych foremek z ciastem. Wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie temp zmniejszyć do 180*c i piec około 35 minut –do lekkiego zrumienienia.

Zimne tartaletki oprószyć cukrem pudrem. 
Podawać z filiżanka gorącej herbaty.

Słodkich wypieków!




5 komentarzy:

  1. Już chyba drugi rok kupuję tą herbatę i nadal jej nie mam... Zawsze coś innego stanie na drodze:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz zmielić inną liściastą zieloną herbatę :). Sprawdziłam i działa! Można też mielić smakowe ;).
      Najbardziej zbliżona w smaku do matchy jest gyokuro (ten sam zbiór i ten sam sposób pielęgnacji), ale myślę, że bancha też się nada :). Smacznego!

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !