STRONY

piątek, 29 kwietnia 2016

Risotto z serem pleśniowym, gruszką i orzechami

Kremowe, z wyraźną w smaku nutą sera pleśniowego, kropką nad "i" tego dania są  orzechy włoskie, to połączenie może wydać się odważne, ale jest warte wypróbowania. Słodki smak owocu gruszki idealnie podkreśla smak sera. Polecam!






Składniki:

30 dag ryżu z groszkiem lub zwykłego  do risotto
175 g  kremowego sera pleśniowego blu Mlekoma
2 łyżki serka topionego śmietankowego
2 łyżki masła
1 średnia cebula
100 ml wytrawnego białego wina
1 słodka gruszka
Około 1 litr bulionu warzywnego
3 łyżki orzechów włoskich
50 g startego parmezanu
Sól do smaku

Sposób przygotowania:


Na głębokiej patelni  lub w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę , szklimy 2-3 minuty, po tym czasie wsypujemy ryż, przesmażamy 2 minuty mieszając, po czym podlewamy białym winem, i dusimy aż odparuje, następnie wlewamy połowę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn , stopniowo dolewamy bulion w trakcie gotowania aż ryż będzie ugotowany.

Gruszkę myjemy, kroimy w kostkę ze skórką, dodajemy do ryżu wraz z pokrojonym serem pleśniowym oraz topionym i posiekanymi orzechami włoskimi, mieszamy chwilę do momentu aż ser się rozpuści i zrobi się kremowa konsystencja.

 Doprawiamy do smaku solą.

Rozkładamy na talerze posypujemy wiórkami startego parmezanu.
Smacznego.




1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !