Za oknami wiosennie i radośnie
tak samo powinno być teraz na naszych talerzach. Feria barw sprawi, że poczujecie
prawdziwy przypływ energii zwłaszcza po takim śniadaniu jakie przygotowałam ,
oto przepis na wiosenne roladki z szynką i masą jajeczno- brokułową.
Ta propozycja jest dla amatorów
delikatnych smaków. Polecam jest pycha!
Składniki:
Kilkanaście plastrów szynki użyłam Spod Powału Hańderek
Masa jajeczno brokułowa:
4 jajka
½ świeżego brokuła
50 g sera żółtego
½ papryki czerwonej
½ cebuli
Pęczek świeżego szczypioru
2 łyżki majonezu
Sól i pieprz do smaku
Sałata do podania
Szczypiorek do zawiązania
Sposób wykonania:
Jajka gotuję na twardo obieram
ścieram na tarce. Różyczki brokuła dzielę na mniejsze kawałki gotuję we wrzątku
ze szczyptą soli i cukru do miękkości, odcedzam i studzę. Dodaję do jajek, paprykę
cebulę i szczypiorek siekam w drobną kostkę, ser ścieram na tarce, wszystko łączę
razem, doprawiam do smaku solą i pieprzem dodaję majonez mieszam, nakładam pastę
na pokrojoną cienko szynkę zawijam w roladki całość obwiązuję szczypiorkiem. Podaję
schłodzone na sałacie.
Smacznego!
wyglądają bardzo, bardzo apetycznie; chętnie bym jedną wzięła ;-)
OdpowiedzUsuń