STRONY

piątek, 13 maja 2016

Crumble z rabarbarem i bananami

Crumble znajdzie z pewnością wielu zwolenników, przyjemnie chrupiący deser z kwaśnymi owocami rabarbaru w połączeniu ze słodkim bananem daje niesamowity efekt.  
Bardzo łatwo go przyrządzić  a smakuje po prostu wybornie. Najlepiej na ciepło ;)
Kto nie skusi się na to połączenie?
 



Składniki:

5 łodyg  rabarbaru
3 banany
3 łyżki brązowego cukru
4 łyżki płatków migdałowych

Kruszonka:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
2/3 szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwa wanilią
3 łyżki mielonych migdałów
Cukier puder do oprószenia-niekoniecznie

Sposób przygotowania:

Łodygi rabarbaru myjemy kroimy w plasterki, tak samo obrane ze skóry banany, mieszamy z brązowym cukrem oraz płatkami migdałowymi.
Rozkładamy do ceramicznych kokilek.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukry, mieszamy z mielonymi migdałami, dodajemy wiórka pokrojonego zimnego masła i rozcieramy w palcach aż się składniki połaczą-ale nie zagniatamy ciasta!
Posypujemy grubo kruszonką owoce. Zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30 -35 minut.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. U mnie ostatnio też crumble, ale owsiano-kokosowe :D Najlepszy deser!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie rabarbaru i banana :)
    Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być znakomite połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na dodatek banana do crumbli to nie wpadłam... Pyszna kombinacja i śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !