Crumble znajdzie z pewnością
wielu zwolenników, przyjemnie chrupiący deser z kwaśnymi owocami rabarbaru w
połączeniu ze słodkim bananem daje niesamowity efekt.
Bardzo łatwo go przyrządzić a smakuje po prostu wybornie. Najlepiej na
ciepło ;)
Kto
nie skusi się na to połączenie?Składniki:
5 łodyg rabarbaru
3 banany
3 łyżki brązowego cukru
4 łyżki płatków migdałowych
Kruszonka:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
2/3 szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwa wanilią
3 łyżki mielonych migdałów
Cukier
puder do oprószenia-niekoniecznieSposób przygotowania:
Łodygi rabarbaru myjemy kroimy
w plasterki, tak samo obrane ze skóry banany, mieszamy z brązowym cukrem oraz
płatkami migdałowymi.
Rozkładamy do ceramicznych
kokilek.
Mąkę przesiewamy do miski,
dodajemy cukry, mieszamy z mielonymi migdałami, dodajemy wiórka pokrojonego zimnego
masła i rozcieramy w palcach aż się składniki połaczą-ale nie zagniatamy
ciasta!
Posypujemy grubo kruszonką
owoce. Zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30 -35 minut.
Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem.
Smacznego!
U mnie ostatnio też crumble, ale owsiano-kokosowe :D Najlepszy deser!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Bardzo ciekawe połączenie rabarbaru i banana :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować :)
To musi być znakomite połączenie :D
OdpowiedzUsuńNa dodatek banana do crumbli to nie wpadłam... Pyszna kombinacja i śliczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń