Pełna bakalii domowa kanapka
lodowa, to propozycja dla osób kochających lody, idealna ochłoda na gorący
dzień, łatwo ją się robi, trzeba tylko czekać aż solidnie się zmrozi.
Polecam zamiast kupnych lodów.
Skladniki:
2 suche prostokątne wafle
½ litra śmietany 30%
2 kubeczki jogurtu
naturalnego-40 dag
1 laska wanilii
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
½ szklanki rodzynek
½ szklanki niesolonych orzechów
ziemnych i włoskich
½ szklanki żurawiny
½ szklanki morwy białej
Polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
Bakalie wymieszać razem w
miseczce.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić
na sztywno z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny, wydrążone ziarenka wanilii oraz
zimny jogurt, zmiksować, następnie wsypać bakalie i wymieszać łyżką.
Masę razem z miską włożyć na
3-4 godziny do zamrażarki, w tym czasie kilka razy przemieszać, aby nie było
grudek. Zmrożoną ale dającą się smarować
masę wyłożyć na suchy wafel, docisnąć drugim waflem, owinąć folią spożywczą, docisnąć
lekko deseczką i włożyć na całą noc do zamrażarki. Przed podaniem pokroić na
kanapki, polać polewą czekoladową i podawać.
Smacznego!
Uwaga: Takie lody szybko chłoną zapachy z zamrażarki więc polecam dobrze odizolować je od mięsa i innych mrożonek, bo będą brzydko pachnieć.
Uwaga: Takie lody szybko chłoną zapachy z zamrażarki więc polecam dobrze odizolować je od mięsa i innych mrożonek, bo będą brzydko pachnieć.
Pysznie, dla mnie to takie wspomnienie z lat dzieciństwa jak zajadałyśmy się takimi lodami ze sklepu :-)
OdpowiedzUsuńWow! Agata jaki super pomysł:) pozwolisz,że go podkradnę:)
OdpowiedzUsuńPewnie Monika :)
UsuńPycha! takie domowe najlepsze
OdpowiedzUsuńDelicje! U mnie dziś wizualnie podobny deser, tylko inna kolorystyka i skład :)
OdpowiedzUsuńPyszna i pomysłowa :)
OdpowiedzUsuń