STRONY

sobota, 14 maja 2016

Lodowa kanapka

Pełna bakalii domowa kanapka lodowa, to propozycja dla osób kochających lody, idealna ochłoda na gorący dzień, łatwo ją się robi, trzeba tylko czekać aż solidnie się zmrozi.

Polecam zamiast kupnych lodów.






Skladniki:

2 suche prostokątne wafle
½ litra śmietany 30%
2 kubeczki jogurtu naturalnego-40 dag
1 laska wanilii
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
½ szklanki rodzynek
½ szklanki niesolonych orzechów ziemnych i włoskich
½ szklanki żurawiny
½ szklanki morwy białej
Polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Bakalie wymieszać razem w miseczce.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny, wydrążone ziarenka wanilii oraz zimny jogurt, zmiksować, następnie wsypać bakalie i wymieszać łyżką.
Masę razem z miską włożyć na 3-4 godziny do zamrażarki, w tym czasie kilka razy przemieszać, aby nie było grudek.  Zmrożoną ale dającą się smarować masę wyłożyć na suchy wafel, docisnąć drugim waflem, owinąć folią spożywczą, docisnąć lekko deseczką i włożyć na całą noc do zamrażarki. Przed podaniem pokroić na kanapki, polać polewą czekoladową i podawać.

Smacznego!

Uwaga: Takie lody szybko chłoną zapachy z zamrażarki więc polecam dobrze odizolować je od mięsa i innych mrożonek, bo będą brzydko pachnieć.

6 komentarzy:

  1. Pysznie, dla mnie to takie wspomnienie z lat dzieciństwa jak zajadałyśmy się takimi lodami ze sklepu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Agata jaki super pomysł:) pozwolisz,że go podkradnę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Delicje! U mnie dziś wizualnie podobny deser, tylko inna kolorystyka i skład :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !