STRONY

niedziela, 8 maja 2016

Grillowany filet w kiwi z salsą paprykową

Grill jest odpowiedni na każdą okazję, pieczenie na ogniu jest bardzo przyjemne szczególnie w doborowym towarzystwie, 
dziś polecam Wam wyjątkowego
fileta z kurczaka zamarynowanego w soczystym kiwi i oleju arachidowym, grillowany i podany w asyście papryki to propozycja dla osób które dbają o linię , niebanalne połączenie owoców , warzyw i mięsa daje wspaniałą ucztę na powietrzu. Polecam spróbujcie, będziecie zachwyceni.






Składniki:

2 filety z kurczaka

Marynata:
3 kiwi
1/2 szklanki oleju arachidowego-może być też słonecznikowy
sól hawajska (zielona) do smaku
pieprz grubo mielony do smaku

Salsa z grillowanych warzyw:
1 papryka czerwona
1 papryka spiczasta biała
1 papryczka chili jalapeno
2 kiwi
2 łyżeczki oliwy z oliwek do skropienia
sól hawajska do smaku
pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka myjemy, zostawiamy w całości oddzielając tylko jedną połówkę od drugiej. 

Kiwi obieramy ze skórki, wycinamy w środku twardą białą część odrzucamy, owoc kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do wysokiego naczynia wlewamy olej i miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku  solą i pieprzem, zalewamy w misce filety, zamykamy naczynie i wkładamy na całą noc do lodówki, od czasu do czasu mięso przewracamy, aby równomiernie się zamarynowało. 

Następnego dnia mięso osączamy z marynaty, okręcamy w sreberko,  warzywa myjemy kroimy na pół-same papryki również okręcamy w sreberko i grillujemy około 20-30 minut, papryki krócej, przewracając na grillu od czasu do czasu. 
Przed końcem grillowania  fileta wyjąc ze sreberka i zrumienić na gołym ruszcie.

Salsa z papryki:
 Ugrillowaną paprykę kroimy na paski, dodajemy obraną i pokrojoną kiwi, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Filet z kurczaka kroimy na grube plastry, podajemy z salsą paprykowo-owocową.
Życzę smacznej uczty na powietrzu.

Przepis załączam do konkursu na Durszlaku, trzymajcie za mnie kciuki!


GRILL PIKNIK Menu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !