Grill jest odpowiedni na każdą okazję, pieczenie
na ogniu jest bardzo przyjemne szczególnie w doborowym towarzystwie,
dziś
polecam Wam wyjątkowego
fileta z kurczaka zamarynowanego w soczystym kiwi
i oleju arachidowym, grillowany i podany w asyście papryki to propozycja dla
osób które dbają o linię , niebanalne połączenie owoców , warzyw i mięsa daje
wspaniałą ucztę na powietrzu. Polecam spróbujcie, będziecie zachwyceni.
Składniki:
2 filety z kurczaka
Marynata:
3 kiwi
1/2 szklanki oleju arachidowego-może być też słonecznikowy
sól hawajska (zielona) do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
Salsa z grillowanych warzyw:
1 papryka czerwona
1 papryka spiczasta biała
1 papryczka chili jalapeno
2 kiwi
2 łyżeczki oliwy z oliwek do skropienia
sól hawajska do smaku
pieprz czarny do smaku
Marynata:
3 kiwi
1/2 szklanki oleju arachidowego-może być też słonecznikowy
sól hawajska (zielona) do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
Salsa z grillowanych warzyw:
1 papryka czerwona
1 papryka spiczasta biała
1 papryczka chili jalapeno
2 kiwi
2 łyżeczki oliwy z oliwek do skropienia
sól hawajska do smaku
pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka myjemy, zostawiamy w całości
oddzielając tylko jedną połówkę od drugiej.
Kiwi obieramy ze skórki, wycinamy w
środku twardą białą część odrzucamy, owoc kroimy na mniejsze kawałki,
przekładamy do wysokiego naczynia wlewamy olej i miksujemy blenderem,
doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
zalewamy w misce filety, zamykamy naczynie i wkładamy na całą noc do lodówki,
od czasu do czasu mięso przewracamy, aby równomiernie się zamarynowało.
Następnego dnia mięso osączamy z marynaty, okręcamy w sreberko, warzywa myjemy kroimy na pół-same papryki
również okręcamy w sreberko i grillujemy około 20-30 minut, papryki krócej,
przewracając na grillu od czasu do czasu.
Przed końcem grillowania fileta wyjąc
ze sreberka i zrumienić na gołym ruszcie.
Salsa z papryki:
Ugrillowaną paprykę kroimy na
paski, dodajemy obraną i pokrojoną kiwi, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy
solą i pieprzem. Filet z kurczaka kroimy na grube plastry, podajemy z salsą
paprykowo-owocową.
Życzę smacznej uczty na powietrzu.
Przepis załączam do konkursu na Durszlaku, trzymajcie za mnie kciuki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !