STRONY

wtorek, 31 maja 2016

Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa

Upalny dzień wręcz prosi się o szklankę zimnego napoju z lodem, lemoniada z rabarbaru i truskawek ze szczyptą limonowego smaku, doskonale ugasi pragnienie.
 Delektowanie się nim pod parasolem sprawia wielką przyjemność, polecam!





Składniki:


4 łodygi rabarbaru
1 szklanka świeżych truskawek
Woda mineralna
Cukier trzcinowy do osłodzenia
1 limonka
Liście mięty i melisy cytrynowej
Kostki lodu

Sposób wykonania:

Rabarbar i truskawki myjemy, kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem wg swojego uznania, wlewamy wodę i zagotowujemy, przecedzamy przez sito, chłodzimy .
 Napój uzupełniamy w dzbanku wodą mineralną, dodajemy plastry pokrojonej limonki i kostki lodu wrzucamy po kilka listków mięty i melisy, rozlewamy do szklanek i podajemy od razu.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Takiej jeszcze nie piłam,na pewno jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie raczej do upałów baaardzo daleko, ale lubię takie sezonowe napoje bez względu na temperaturę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią bym się takiej lemoniady napiła :) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie lemoniadki na upały są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !