Zwykłe mięso mielone, a tyle
daje nam kulinarnych możliwości, wcale nie musi wiać nudą .
Urozmaiciłam je poszatkowaną
młodą kapustką i pęczkiem świeżego koperku, by nie zagłuszyć delikatnego smaku
do doprawienia nie używamy żadnych ziół, a tylko sól i pieprz.
Podaj je z czym
tylko masz ochotę, najlepiej smakują z młodymi ziemniakami .
Składniki:
½ kg mielonego mięsa z łopatki
lub szynki
2 duże jajka
¼ sztuki młodej kapusty
pęczek świeżego koperku
1 mała cebula
3 łyżki bułki tartej
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do
smaku
bułka tarta do obtoczenia
olej kokosowy do smażenia
Sposób wykonania:
Kapustę i koperek, myjemy,
osuszamy, drobniutko siekamy na desce nożem, łączymy w misce z mielonym mięsem,
oraz drobno posiekaną cebulą, wbijamy jajka, wsypujemy sól i pieprz, dodajemy
bułkę tartą, masę dokładnie wyrabiamy.
Formujemy w dłoniach niewielkie
kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na czubatej łyżce oleju
kokosowego.
Podajemy na sałacie z dowolnymi
dodatkami.
Smacznego!
Muszą smakować wyjatkowo
OdpowiedzUsuńI już mamy pomysł na jutro :)))))))
OdpowiedzUsuńPysznie pomyślany obiad :) Ja też lubię eksperymentować z mięsem mielonym.
OdpowiedzUsuńPycha zrobilam i poprostu boskie sa naprawde przepis pomysl na dobry obiadek warty uwagi godny polecenia pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję :)
UsuńPycha zrobilam i poprostu boskie sa naprawde przepis pomysl na dobry obiadek warty uwagi godny polecenia pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń