STRONY

niedziela, 29 maja 2016

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami

Wyjątkowy, chyba najprostszy przepis jaki może być na domowy chleb pieczony na zakwasie, bez udziwnień i zbędnych dodatków, pachnący lekko suszonymi  w słońcu pomidorami. Z chrupiącą skórką,  nie ma nic lepszego niż kromka takiego pieczywa na śniadanie. Polecam dla początkujących. 
Podałam go z pastą tapenade-z czarnych oliwek i filecików anchois.





Składniki:

½ kg mąki pszennej typ 650
1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego
1, 5 szklanki wody
1 płaska łyżka soli
1 czubata łyżka pokrojonych suszonych pomidorów w oleju
1 łyżeczka ziołowej przyprawy do chleba
½ łyżeczki suszonych drożdży

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypuję do miski, mieszam z solą, ziołową przyprawą do chleba, oraz suchymi drożdżami, wlewam ciepłą wodę oraz czynny zakwas żytni, wyrabiam ciasto. Na sam koniec dodaję pokrojone drobno suszone pomidory, ponownie wyrabiam.

Przykrywam ciasto ściereczką bawełnianą, wynoszę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 3 godziny. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatam, formuję bochenek lub wkładam do ceramicznej natłuszczonej formy do wypieku chleba, znów odstawiam w spokoju na godzinę, aby podrosło.

Nagrzewam piekarnik do 210*c, na blasze poniżej stawiam naczynie z wodą.
Wkładam do piekarnika wyrośnięty chleb, piekę 10 minut po czym temp zmniejszam do 190*c i piekę jeszcze 30 minut. Wyjmuję i studzę.

Uwaga!
Chleb jest dobrze upieczony, jeśli po upieczeniu od spodu podczas stukania w niego oddaje pusty odgłos.
Smacznego!



3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !