Wyjątkowy, chyba najprostszy
przepis jaki może być na domowy chleb pieczony na zakwasie, bez udziwnień i
zbędnych dodatków, pachnący lekko suszonymi
w słońcu pomidorami. Z chrupiącą skórką,
nie ma nic lepszego niż kromka takiego pieczywa na śniadanie. Polecam
dla początkujących.
Podałam go z pastą tapenade-z czarnych oliwek i filecików anchois.
Składniki:
½ kg mąki pszennej typ 650
1 szklanka aktywnego zakwasu
żytniego
1, 5 szklanki wody
1 płaska łyżka soli
1 czubata łyżka pokrojonych
suszonych pomidorów w oleju
1 łyżeczka ziołowej przyprawy
do chleba
½ łyżeczki suszonych drożdży
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypuję do miski, mieszam
z solą, ziołową przyprawą do chleba, oraz suchymi drożdżami, wlewam ciepłą wodę
oraz czynny zakwas żytni, wyrabiam ciasto. Na sam koniec dodaję pokrojone
drobno suszone pomidory, ponownie wyrabiam.
Przykrywam ciasto ściereczką
bawełnianą, wynoszę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 3 godziny. Po
wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatam, formuję bochenek lub wkładam do
ceramicznej natłuszczonej formy do wypieku chleba, znów odstawiam w spokoju na
godzinę, aby podrosło.
Nagrzewam piekarnik do 210*c,
na blasze poniżej stawiam naczynie z wodą.
Wkładam do piekarnika
wyrośnięty chleb, piekę 10 minut po czym temp zmniejszam do 190*c i piekę
jeszcze 30 minut. Wyjmuję i studzę.
Uwaga!
Chleb jest dobrze upieczony,
jeśli po upieczeniu od spodu podczas stukania w niego oddaje pusty odgłos.
Smacznego!
Mmm ależ musi być pyszny ten chlebek :) U mnie też chleb rośnie :)
OdpowiedzUsuńAle mi zapachniało pysznym chlebkiem :)
OdpowiedzUsuńTo musi być obłędne doznanie! :D
OdpowiedzUsuń