STRONY

poniedziałek, 2 maja 2016

Tiramisu czekoladowo-kawowe w pucharkach

Nie uwierzycie, ale to moje pierwsze tiramisu…uwielbiam ten deser , ale jakoś zawsze nie było mi z nim po drodze, trochę go zmodyfikowałam po swojemu i zamiast likieru migdałowego dałam czekoladowy, wyszedł delikatny, aksamitny, jeden pucharek zdecydowanie zaspokoi smak na słodkie,  wiem że są też wersje nawet z truskawkami hmn…może kiedyś .





Składniki:

Na 4 średnie pucharki:
20 dag podłużnych biszkoptów
25 dag mascarpone
½ szklanki śmietany kremówki
½ szklanki naparu z kawy
5 łyżek likieru czekoladowego
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
Tarta czekolada: biała, gorzka, mleczna
Kakao do oprószenia

Sposób przygotowania:

Kawę schłodzoną słodzimy łyżeczką cukru,  mieszamy z 2 łyżkami likieru czekoladowego, skrapiamy połamane na kawałki biszkopty i układamy po równo w pucharkach .
Żółtka z cukrem ubijamy w miseczce nad parą wodną, do momentu aż uzyskamy puszystą gęstą pianę, mieszamy z 3 łyżkami likieru czekoladowego. 
Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem.

Śmietankę ubijamy oddzielnie na sztywno, dodajemy  do masy serowo-jajecznej, delikatnie mieszamy. 
Wylewamy masę na nasączone biszkopty, sypiemy kakao, oprószamy czekoladowymi wiórkami.
Chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce.



6 komentarzy:

  1. łaaaał! takim deserem to chyba nikt by nie pogardził ;)
    zapraszam do udziału w konkursie! - http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń
  2. jak apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten deser i dość często go robię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoja wersja wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na taki deser to i ja się piszę, zostało coś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety :( była bitwa o ostatni pucharek.....

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !