STRONY

środa, 4 maja 2016

Zapiekanka z warzywami, pulpecikami i serem

Potrawa choć troszkę pracochłonna to bardzo łatwa w wykonaniu. Zdecydowanie smak podkręca tu dodatek delikatnego sera pleśniowego. Dzięki obfitości węglowodanów  dostarcza organizmowi dużo energii. Ziemniaki do tej zapiekanki należy zalać wrzątkiem dzięki temu będą one nie tylko smaczniejsze, ale też zachowają więcej składników odżywczych. Danie podawać od razu po wyjęciu z pieca.





Składniki:

50 dag ziemniaków sałatkowych
1 młoda cukinia
garść fasolki szparagowej
15 dag młodego bobu
½  brokuła
Sól do smaku
Przyprawa do ziemniaków do smaku

Pulpeciki:
30 dag mielonego mięsa wieprzowego- z szynki
2 jajka
pęczek szczypiorku
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
Sól i pieprz do smaku

Sos:
¾ szklanki słodkiej śmietanki 22%
1 jajko
10 dag startej mozzarelli
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Ziemniaki na zapiekankę zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy na półtwardo, odcedzamy studzimy kroimy na plastry, układamy na spodzie wysmarowanego cieniutko masłem naczynia żaroodpornego, na ziemniaki dajemy pokrojone w cienkie plastry cukinię, oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków.
Fasolkę, brokuł i bób blanszujemy w osolonej wodzie z ½ łyżeczki cukru około 5-7 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy na sicie. Studzimy. Rozkładamy warzywa na cukinii.



Pulpeciki:
Mięso mielone mieszamy z jajkami, posiekaną cebulką, szczypiorkiem oraz bułką tartą, doprawiamy do smaku sola i pieprzem , masę dokładnie wyrabiamy, formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na wierzchu zapiekanki.




Sos:
Śmietankę roztrzepujemy z jajkiem, doprawiamy przyprawami do smaku, polewamy zapiekankę. Posypujemy rozdrobnionymi serami. Zapiekamy w rozgrzanym do 180*c piekarniku przez 45 minut.
Podajemy gorące.



4 komentarze:

  1. Absolutnie obłędne! Wygląda tak smacznie, że aż mi zaburczało w brzuchu, a przed chwilą jadłem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie musiało być pyszne. Wygląda genialnie. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Mniam.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !