Potrawa choć troszkę
pracochłonna to bardzo łatwa w wykonaniu. Zdecydowanie smak podkręca tu dodatek
delikatnego sera pleśniowego. Dzięki obfitości węglowodanów dostarcza organizmowi dużo energii. Ziemniaki do
tej zapiekanki należy zalać wrzątkiem dzięki temu będą one nie tylko smaczniejsze,
ale też zachowają więcej składników odżywczych. Danie podawać od razu po
wyjęciu z pieca.
Składniki:
50 dag ziemniaków sałatkowych
1 młoda cukinia
garść fasolki szparagowej
15 dag młodego bobu
½ brokuła
Sól do smaku
Przyprawa do ziemniaków do
smaku
Pulpeciki:
30 dag mielonego mięsa
wieprzowego- z szynki
2 jajka
pęczek szczypiorku
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
Sól i pieprz do smaku
Sos:
¾ szklanki słodkiej śmietanki 22%
1 jajko
10 dag startej mozzarelli
10 dag pleśniowego sera
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki na zapiekankę
zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy na półtwardo, odcedzamy studzimy kroimy
na plastry, układamy na spodzie wysmarowanego cieniutko masłem naczynia
żaroodpornego, na ziemniaki dajemy pokrojone w cienkie plastry cukinię,
oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków.
Fasolkę, brokuł i bób
blanszujemy w osolonej wodzie z ½ łyżeczki cukru około 5-7 minut w osolonym
wrzątku, odcedzamy na sicie. Studzimy. Rozkładamy warzywa na cukinii.
Pulpeciki:
Mięso mielone mieszamy z
jajkami, posiekaną cebulką, szczypiorkiem oraz bułką tartą, doprawiamy do smaku
sola i pieprzem , masę dokładnie wyrabiamy, formujemy pulpeciki wielkości
orzecha włoskiego. Układamy na wierzchu zapiekanki.
Sos:
Śmietankę roztrzepujemy z
jajkiem, doprawiamy przyprawami do smaku, polewamy zapiekankę. Posypujemy
rozdrobnionymi serami. Zapiekamy w rozgrzanym do 180*c piekarniku przez 45
minut.
Podajemy gorące.
Rewelacyjna zapiekanka!
OdpowiedzUsuńPycha! musi smakować wybornie
OdpowiedzUsuńAbsolutnie obłędne! Wygląda tak smacznie, że aż mi zaburczało w brzuchu, a przed chwilą jadłem :D
OdpowiedzUsuńTo danie musiało być pyszne. Wygląda genialnie. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Mniam.
OdpowiedzUsuń