STRONY

sobota, 7 maja 2016

Szarlotka z bitą śmietaną

Letnia wersja szarlotki. Delikatne biszkoptowe ciasto z tartą czekoladą, nasączone ponczem  warstwa jabłkowa z galaretką i puszysta śmietanowa pianka. 
Jest jak orzeźwiający torcik. Zawsze dobrze smakuje, szczególnie  schłodzona w lodówce. Polecam na ciepły wiosenno-letni dzień .





Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
50 g startej czekolady u mnie miks-biała ,mleczna i gorzka

Poncz:
½ szklanki przegotowanej wody
100 ml likieru waniliowego

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
½ szklanki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki cukru

Bita śmietana:
½ litra śmietany kremówki
2 -3 łyżki cukru pudru
tarta czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i dalej miksując aż piana będzie lśniąca i gęsta, dodajemy żółtka, mieszamy, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz czekoladą, rózgą miksera mieszamy ręcznie do połączenia.
Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy, nasączamy ponczem: wodę mieszamy z likierem.

Masa jabłkowa:
Obrane jabłka kroimy w kostkę podlewamy wodą, dodajemy cukier, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy do momentu aż zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę, mieszamy aż się rozpuści, tężejącą masę wykładamy na biszkopt.

Bita Śmietana:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan fiks oraz cukrem pudrem, wykładamy na jabłka, posypujemy tartą czekoladą. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

Słodkich wypieków!


3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !