STRONY

czwartek, 9 czerwca 2016

Dorada z grilla faszerowana ziołowym masłem z sałatką z truskawek

Dorada z grilla smakuje wyśmienicie, wspaniała alternatywa dla pstrągów i łososi
Faszerowana ziołowym masełkiem, podana z sałatką z sałaty, truskawek i ogórka to połączenie które zachwyci każdego za niebanalny smak. Niektórzy pieką rybę w folii aluminowej ja polecam kupić kratkę do ryb, skórka jest przypieczona i ryba bardziej aromatyczna.





Składniki:

2 wypatroszone dorady

Ziołowe masło:
2 łyżki masła
pęczek świeżego koperku
3 ząbki czosnku
Sól do smaku
4 plastry cytryny

Sałatka:
½ główki lodowej sałaty
Miseczka truskawek
1 świeży ogórek
Oliwa z oliwek do polania
Sól do smaku
Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Dorady myję osuszam ręcznikiem papierowym, solę z każdej strony dość solidnie, robię masełko ziołowe:




Miękkie masło ucieram z posiekanym koperkiem, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, farsz wkładam do środka ryby, dociskam, na wierzchu układam po 2 plastry cytryny, wkładam na 2 godziny do lodówki, przygotowuję sałatkę:
Sałatę rwę na kawałki, posypuję pokrojonymi truskawkami i ogórkami, solę i doprawiam do smaku pieprzem, skrapiam oliwą

Rozkładam ryby na kratce, grilluję na średnim żarze około 15 minut.
Podaję od razu z sałatką.
Smacznego!



1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !