Dorada z grilla smakuje
wyśmienicie, wspaniała alternatywa dla pstrągów i łososi
Faszerowana ziołowym masełkiem,
podana z sałatką z sałaty, truskawek i ogórka to połączenie które zachwyci
każdego za niebanalny smak. Niektórzy pieką rybę w folii aluminowej ja polecam
kupić kratkę do ryb, skórka jest przypieczona i ryba bardziej aromatyczna.
Składniki:
2 wypatroszone dorady
Ziołowe masło:
2 łyżki masła
pęczek świeżego koperku
3 ząbki czosnku
Sól do smaku
4 plastry cytryny
Sałatka:
½ główki lodowej sałaty
Miseczka truskawek
1 świeży ogórek
Oliwa z oliwek do polania
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Dorady myję osuszam ręcznikiem
papierowym, solę z każdej strony dość solidnie, robię masełko ziołowe:
Miękkie masło ucieram z
posiekanym koperkiem, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, farsz wkładam
do środka ryby, dociskam, na wierzchu układam po 2 plastry cytryny, wkładam na
2 godziny do lodówki, przygotowuję sałatkę:
Sałatę rwę na kawałki, posypuję
pokrojonymi truskawkami i ogórkami, solę i doprawiam do smaku pieprzem,
skrapiam oliwą
Rozkładam ryby na kratce, grilluję
na średnim żarze około 15 minut.
Podaję od razu z sałatką.
Smacznego!
Pyszna ! wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuń