Karkówka jest smacznym mięsem do grillowania, podstawą jej smaku jest
marynata, ta skomponowana przeze mnie sprawia że mięso jest idealnie soczyste o
delikatnym smaku.
Dania tego nie powinno
zabraknąć jeśli przygotowujemy przyjęcie grillowe, najlepiej do niej smakuje
sos barbecue. Polecam!
Składniki:
1,20 kg karczku
Marynata:
½ czerwonej cebuli
5 ząbków czosnku
1 szklanka piwa
1 łyżka musztardy
½ łyżeczki kolorowego ziarnistego
pieprzu
½ łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka czubrycy czerwonej
1 gałązka rozmarynu
½ łyżeczki suszonej kolendry
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
2-3 liście laurowe
Szczypta kminku
szczypta ostrej papryki
Sposób wykonania:
Karkówkę myję, osuszam
ręcznikiem kuchennym, kroję na 1,5 cm plastry.
Przygotowuję marynatę:
Ziarenka pieprzu, cukier,
czubrycę, rozmaryn, kminek, ostrą paprykę i kolendrę umieszczam w moździerzu i rozcieram na
proszek, przesypuję zioła do miski, wlewam powoli piwo,
dodaję musztardę,
mieszam, wlewam oliwę, dodaję posiekaną drobno
czerwoną cebulę oraz liść laurowy, sól, mieszam
ponownie, maczam po plastrze w marynacie mięso, układam w naczyniu zalewam
mięso reszta marynaty i odstawiam na całą noc do lodówki.
Następnego dnia
przekładam na tacki grillowe i grilluję z każdej strony aż mięso będzie miękkie
i złociste.
Podaję z sosem barbecue.
Smacznego!
Lubię piwo, a karkówka w piwie i piwo to mój strzał w 10!
OdpowiedzUsuń