Dawno nie piekłam ciasta
drożdżowego, postarałam się to nadrobić i zrobiłam nacinane bułeczki jaglane z dodatkiem twarogu i truskawek,
posypałam obficie kruszonką, wyszły wspaniałe w smaku, takie jak lubię słodkie
i puchate.
Zawsze robię na drożdżach Dr.Oetker nigdy nie zawodzą !
Składniki:
Ciasto na około 15-18 sztuk
80 dag mąki pszennej luksusowej
½ szklanki jaglanej kaszy
2 szklanki ciepłego mleka
10 dag masła
10 g suchych drożdży
15 dag cukru
10 g cukru z prawdziwą wanilią
2 żółtka
Duża szczypta soli
Nadzienie:
20 dag chudego twarożku
2 łyżki słodkiej śmietanki
1 szklanka pokrojonych
truskawek
1 łyżka cukru
Kruszonka:
10 dag mąki pszennej
5 dag masła
2 łyżki cukru trzcinowego
Sposób wykonania:
Ciasto:
Suchą kaszę jaglaną wsypuję do
suchego garnka i prażę na ogniu mieszając około 2-3 minuty aż zacznie wydzielać
intensywny aromat- w ten sposób pozbywamy się charakterystycznej dla niej
goryczki, zalewam wodą –dwa raz więcej niż kaszy, gotuję do miękkości pod
przykryciem około 15-20 minut , do ugotowanej wlewam ½ szklanki ciepłego mleka
i miksuję blenderem na papkę.
Mąkę pszenną wsypuję do miski,
mieszam z cukrem, suchymi drożdżami, cukrem waniliowym, żółtkami, dodaję
zmiksowaną kaszą wlewam resztę ciepłego mleka, zagniatam ciasto, w trakcie
zagniatania wlewam rozpuszczone płynne masło, ponownie zagniatam-będzie się
kleić do rąk, ale takie ma być, przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe
miejsce na co najmniej 1 godzinę.
Przygotowuję nadzienie:
Do serka wsypuję cukier i
wlewam śmietankę, dodaję pokrojone truskawki, mieszam.
Wyrośnięte ciasto, wykładam na
oprószoną mąką stolnicę, wałkuję na niezbyt cienko, wycinam prostokąty, jeden koniec z dłuższego boku nacinam na
cienkie paski a na drugim końcu kładę po łyżeczce nadzienia, zlepiam zawijam w
rulon tak aby paseczki naciętego ciasta znalazły się na górze.
Gotowe drożdżówki układam na
blasze, smaruję roztrzepanym białkiem, odstawiam do wyrośnięcia.
Robię kruszonkę z podanych
składników-posypuję bułeczki, piekę około 25-30 minut w temp 170*c.
Świetne drożdżówki, mniam ..
OdpowiedzUsuńPrzecudne :)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wyglądają, wspaniałe bułeczki ;)
OdpowiedzUsuńwspaniałe;)
OdpowiedzUsuń