STRONY

niedziela, 10 lipca 2016

Kaszotto z fasolką szparagową, papryką i bobem





Kasza pęczak jest niedocenianą kaszą a szkoda, bo zawiera w sobie bogactwo błonnika i mikroelementów, latem,  gdy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw warto właśnie przygotować ją w ten sposób jak zrobiłam to ja, wyszło pyszne i syte danie obiadowe.
 A co najważniejsze do jego wykonania potrzebujemy tylko jednego garnka lub głębszej patelni.





Składniki:

1 torebka kaszy owsianej pęczak
1 cebula
½ kg podudzi kurczaka bez skóry i kości
garść świeżej fasolki szparagowej
1 młoda cukinia
½ czerwonej papryki
30 dag świeżego bobu
100 ml wytrawnego białego wina
350 ml bulionu warzywnego lub rosołu
1 łyżka klarowanego masła
2 łyżki oleju
Sól do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Bób ugotować  w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru do miękkości, przelać  zimną wodą, obrać  z łupin.
Podudzia z kurczaka umyć , pokroić  w kostkę , tak samo cebulę, na głębszej patelni rozgrzać  masło z olejem, dodać  cebulę, przesmażyć  chwilę , następnie dodać  pokrojone mięso, posolić  do smaku, smażyć około 6 minut, po czym wsypać  kaszę, podlać  winem i dusić  aż wino odparuje-kilka minut.









Zalać gorącym  bulionem, dodać pokrojoną paprykę i fasolkę gotować  pod przykryciem, około 25 minut- aż kasza będzie miękka, od czasu do czasu zamieszać, gdyby kasza szybko chłonęła dolać więcej bulionu, po tym czasie dodać  pokrojoną w kostkę cukinię oraz ugotowany bób, dodać  serek topiony, gotować jeszcze około 5 minut.







Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem , zestawić   z ognia, posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!



2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !