STRONY

sobota, 9 lipca 2016

Kremowa zupa z cukinii z serkiem topionym i prażonymi migdałami

Delikatna, letnia zupa krem z cukinii, serka topionego podana z grzankami i prażonymi migdałami. Dodatek białego wina doskonale podkreśla jej smak i radzę z niego nie rezygnować. Zawsze ją robię gdy mam nadmiar cukinii w ogródku, nigdy się nie znudzi.
Pożywna i aromatyczna-obiad w 25 minut.





Składniki:

1 młoda dość spora cukinia
1 młoda marchewka
½ pora
½ cebuli
3 młode ziemniaki
2 łyżki klarowanego masła
1 łyżka oleju
Bulion warzywny lub rosół
100 ml wytrawnego białego wina
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
Płatki migdałowe
Natka pietruszki do posypania
Grzanki do podania

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa myję , cukinię, jeśli jest taka potrzeba wydrążam z nasion, kroję  w kostkę.
W garnku rozpuszczam klarowane masło z olejem, wrzucam najpierw ziemniaki i marchewkę, przesmażam 4-minuty po tym czasie dodaje cebulę, por oraz cukinię, przesmażam kolejne 4 minuty, wlewam białe wino mieszam, czekam aż odparuje. Wtedy zalewam bulionem lub rosołem-tyle aby warzywa były zakryte, gotuję do miękkości. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodaję serek topiony gotuję chwilę –do rozpuszczenia.
 Zupę miksuję blenderem na krem.

Płatki migdałowe, prażę na suchej patelni na złocisto, posypuję zupę na talerzach dekoruję posiekaną natką. Podaję z grzankami.
Smacznego!


1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !