STRONY

poniedziałek, 11 lipca 2016

Malinowa charlotte w pucharkach




Deser na zimno, aksamitnie malinowy, bez pieczenia, zniewalający smakiem i wyglądem, otulony biszkoptami nasączonymi likierem truskawkowm, a więc tylko dla dorosłych, prosty i szybki do przygotowania , idealny na lato!



Składniki:

Na  4 porcje:
120 g podłużnych biszkoptów
Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów

Krem malinowy:
1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
25 dag serka mascarpone
15 dag świeżych malin
1 łyżka likieru truskawkowego
1 listek żelatyny
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
Listki mięty do dekoracji
Świeże maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Biszkopty połamać na kawałki skropić likierem truskawkowym ułożyć w pucharkach.
4 sztuki zostawić w całości do dekoracji.

Przygotować krem:
W misie miksera umieścić serek mascarpone, wlać słodką śmietankę oraz wsypać cukier puder, zmiksować na krem, dodać rozdrobnione maliny oraz łyżkę likieru truskawkowego, dodać rozpuszczoną żelatynę zmiksować ponownie, wyłożyć krem na biszkopty, powciskać w krem świeże maliny, udekorować korą  mleczną, odłożonymi biszkoptami oraz świeżą miętą, chłodzić minimum 3 godziny w lodówce. 
Podawać.
Smacznego!






4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !