Delikatna, letnia zupa krem z
cukinii, serka topionego podana z grzankami i prażonymi migdałami. Dodatek białego
wina doskonale podkreśla jej smak i radzę z niego nie rezygnować. Zawsze ją
robię gdy mam nadmiar cukinii w ogródku, nigdy się nie znudzi.
Składniki:
1 młoda dość spora cukinia
1 młoda marchewka
½ pora
½ cebuli
3 młode ziemniaki
2 łyżki klarowanego masła
1 łyżka oleju
Bulion warzywny lub rosół
100 ml wytrawnego białego wina
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
Płatki migdałowe
Natka pietruszki do posypania
Grzanki do podania
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa myję ,
cukinię, jeśli jest taka potrzeba wydrążam z nasion, kroję w kostkę.
W garnku rozpuszczam klarowane
masło z olejem, wrzucam najpierw ziemniaki i marchewkę, przesmażam 4-minuty po
tym czasie dodaje cebulę, por oraz cukinię, przesmażam kolejne 4 minuty, wlewam
białe wino mieszam, czekam aż odparuje. Wtedy zalewam bulionem lub rosołem-tyle
aby warzywa były zakryte, gotuję do miękkości. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodaję serek topiony gotuję
chwilę –do rozpuszczenia.
Zupę miksuję blenderem na krem.
Płatki migdałowe, prażę na
suchej patelni na złocisto, posypuję zupę na talerzach dekoruję posiekaną
natką. Podaję z grzankami.
Smacznego!
Pyszna zupka, jadłabym z chęcią ;)
OdpowiedzUsuń