Wilgotne, ciężkie, a
jednocześnie rozpływające się w ustach z dodatkiem dżemu, czekoladowe ciasto z
owocami lasu-jeżynami i malinami, oblane polewą czekoladową. Dla mnie wręcz
idealne do kawy czy dla niespodziewanych gości. Poza sezonem możemy użyć
dowolnych owoców nawet mrożonych. Ważne jest, aby użyć do ciasta kwaśnego dżemu
czy nawet powideł śliwkowych wtedy jest genialne.
Często wracam do tego przepisu.
Jedno z moich ulubionych ciast.
Składniki:
Forma keksowa 12/39 cm
4 jajka
25 dag masła
25 dag gęstej śmietany 18 %
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki
3 łyżki ciemnego holenderskiego kakao
3 łyżki ciemnego holenderskiego kakao
15 dag owoców malin i jeżyn do
posypania
Polewa czekoladowa do polania
Sposób przygotowania:
Masło wyjmujemy z lodówki godzinę wcześniej,
wkładamy do dużej miski, wsypujemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę,
nie przerywając ucierania wbijamy po jednym jajku aż do skończenia.
Mąkę tortową wymieszać z kakao i proszkiem dodać
do masy i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej
papierem pergaminowym formy keksowej, posypujemy owocami, wkładamy do zimnego
piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temp 180*-lub do suchego patyczka. Ciasto
studzimy przy uchylonych drzwiczkach parę minut, potem wyciągamy. Całkiem zimne
polewamy polewą, dowolnie dekorujemy.
Słodkich wypieków!
Twoje ciasto wygląda mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńMmm..wyglada bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńŁałłłł , cisto wygląda super pysznie , ja właśnie takie cista uwielbiam , koniecznie zrobię w domku :)
OdpowiedzUsuńAgata ale kusisz! Cudne ciasto!!!
OdpowiedzUsuńWspaniałe zdjęcia... aż kuszą ;)
OdpowiedzUsuńPyszności ;) Wygląda mega apetycznie, więc porywam kawałeczek ;D
OdpowiedzUsuń