Doskonała alternatywa kupnego sosu do spaghetti
na bazie cukinii i papryki o sodko-kwaśnej nucie, idealny do mięs, makaronu,
ryżu. Polecam go mieć w swojej spiżarce.
Składniki:
5 kg cukinii
3 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
1 główka czosnku
2 papryczki chili
1/3 szkl octu 10%
1/3 szkl oleju
2 szklanki cukru
3 łyżki soli
4 słoiczki koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki ziół prowansalskich
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
3 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
1 główka czosnku
2 papryczki chili
1/3 szkl octu 10%
1/3 szkl oleju
2 szklanki cukru
3 łyżki soli
4 słoiczki koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki ziół prowansalskich
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, nie ma konieczności obierania ze
skóry, z dużych sztuk wydrążamy miąższ, z papryki usuwamy nasiona, cebulę i
czosnek obieramy.
Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o grubych
oczkach, paprykę z chili kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa
razem z czosnkiem oraz cebulą.
Mieszamy wszystkie składniki razem w garnku,
wlewamy olej, ocet, dodajemy cukier, sól i przyprawy, mieszamy, doprowadzamy do
wrzenia, gotujemy około 30 minut, mieszając od czasu do czasu na wolnym ogniu,
pod przykryciem.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy
koncentrat pomidorowy, gotujemy chwilę, mieszamy cały czas, gdyż sos ma
tendencję do przypalania, Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku.
Sos wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy,
wekujemy 5 minut. Wynosimy do spiżarki.
Pysznosci! Nie ma nic lepszego niż domowe zapasy na zimę :)
OdpowiedzUsuńJestem zwolenniczką wszelkich sosow na zimę, potem bedzie jak znalazł
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, zapisuję w ulubionych! ;-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń