Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 28 sierpnia 2016

Ciasto "Czarny Las"




Wilgotne, ciężkie, a jednocześnie rozpływające się w ustach z dodatkiem dżemu, czekoladowe ciasto z owocami lasu-jeżynami i malinami, oblane polewą czekoladową. Dla mnie wręcz idealne do kawy czy dla niespodziewanych gości. Poza sezonem możemy użyć dowolnych owoców nawet mrożonych. Ważne jest, aby użyć do ciasta kwaśnego dżemu czy nawet powideł śliwkowych wtedy jest genialne.
Często wracam do tego przepisu. Jedno z moich ulubionych ciast.






Składniki:

Forma keksowa 12/39 cm
4 jajka
25 dag masła
25 dag gęstej śmietany 18 %
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki
3 łyżki ciemnego holenderskiego kakao
15 dag owoców malin i jeżyn do posypania
Polewa czekoladowa do polania


Sposób przygotowania:


Masło wyjmujemy z lodówki godzinę wcześniej, wkładamy do dużej miski, wsypujemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę, nie przerywając ucierania wbijamy po jednym jajku aż do skończenia.

Następnie dodajemy śmietanę oraz dżem z czarnej porzeczki, miksujemy.




Mąkę tortową wymieszać z kakao i proszkiem dodać do masy i dokładnie wymieszać.
Ciasto jest dosyć gęste.



Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem pergaminowym formy keksowej, posypujemy owocami, wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temp  180*-lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach parę minut, potem wyciągamy. Całkiem zimne polewamy polewą, dowolnie dekorujemy.

Słodkich wypieków!














6 komentarzy:

  1. Twoje ciasto wygląda mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łałłłł , cisto wygląda super pysznie , ja właśnie takie cista uwielbiam , koniecznie zrobię w domku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe zdjęcia... aż kuszą ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności ;) Wygląda mega apetycznie, więc porywam kawałeczek ;D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj